top of page

Eksplicit & implicit hukommelse.

Eksplicit hukommelse er der hvor du gemmer alle dine bevidste begivenheder. Alt det du véd. Fakta. Aftaler. Tidlige oplevelser du tydeligt husker, eller nemt kan hente frem til din bevidsthed.


Implicit hukommelse derimod er en mere kropslig viden. F.eks. gemmer du her hvordan du kører på cykel, sætter dig & rejser dig. Det sker bare. Du behøver ikke tænke på det eller bevidstgøre det.

Men det er også i den implicitte hukommelse du gemmer emotionelle reaktioner: Neurale motorveje du kører på, uden du er bevidst omkring hvorfor du reagerer på en bestemt måde i bestemte situationer. Kroppen reagerer & følelserne følger med.


Begge hukommelser er vigtige:


Når du går i terapi, kommer du ind af døren med begge, hvor du i din eksplicitte hukommelse kan fortælle at der er sket A, B & C - men at du ikke nødvendigvis forstår hvorfor du reagerer som du gør. Eller hvorfor det har så stor betydning.


Her er den implicitte hukommelse på spil. Der ligger noget dybere gemt, som du via din eksplicitte hukommelse ikke kan hente frem. Men du kan f.eks. alligevel mærke at din krop reagerer.


Vi kan sammen få fat i den implicitte hukommelse når vi arbejder med kroppen & sansninger: Når du inviteres til at gå med kroppens fornemmelser & impulser, åbnes der langsomt op for det som ligger gemt & det kan begynde at blive bevidstgjort - altså mentaliseret & forstået. Vi binder dermed bro mellem det kropslige implicitte & den bevidste dagligdags bevidsthed. Derfra kan du begynde at køre på nye neurale motorveje.


Det siger noget om, hvorfor ingen af os kan tale os ud af automat reaktioner. Der er meget mere på spil i det indre, end det vi umiddelbart husker. Vi kan forsøge at forcere en ændring ved at tale, men lige vidt hjælper det... Vi skal ind & have fat i den kropslige viden & forbinde kroppen til det mentale felt. Det er dermed heller ikke nok blot at gå med kroppens impulser, hvis det ikke bliver bragt op til en mental forståelse - det skal arbejde sammen, lande & integreres både i krop & sind.

114 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Comments


bottom of page